Kulebiak 

Kulebiak, russisk kålpostej, 4 personer

Postej-dej: 20 g gær, ½ tsk salt, 1,75 dl vand, 1 tsk sukker, 1 æg, 200 g fuldkornspeltmel, 200 g sigtemel, 50 g smeltet smør.

Opløs gær og salt i vandet. Rør sukker, æg og mel (gem 1 dl til æltning) i og ælt til dejen slipper skålens sider. Ælt smøret i. Del dejen i 2 kugler der hæver hver for sig. Den ene dobbelt så stor som den anden. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

1 fint hakket løg

1 spsk olie eller smør

125 g champignons i skiver (eller 25 g tørre svampe der udblødes)

½ kg fint snittet hvidkål

1 æble, groft revet

salt, peber og muskat

1 hakket hårdkogt æg

Snit kålen fint på mandolin, med ostehøvl eller en skarp kniv.

Læg den i en gryde med 1 tsk salt og hæld kogende vand på. Kog op og kog i 5 min.

Hæld kålen i en sigte, lad den dryppe godt af og pres det sidste vand ud af den med hænderne.

Steg løget blødt og gyldent i olien. Tilsæt svampene og steg til de er bløde. Rør kål og æble i. 

Læg låg på og kog for svag varme i 15 min. Smag til med salt, peber og muskat.

Tænd ovnen på 200 gr.

Rul den store dej ud til en rund plade og læg den i en 23 cm springform.

Fyld kålen i og drys hakket æg over. Lad siderne falde ind over fyldet og pensel dejen med æg. 

Rul den lille dej ud til en rund plade. Skær den til så den passer præcis som låg.

skær eller udstans huller i låget, så dampen kan komme ud.

Pensel hele låget med æg og bag postejen 30 min i midten af ovnen.

 

Silvert