Smukt surt til stegen, frikadellerne eller rullepølsemaden som her.

Surkål M . Gurkemeje

Surkål med gurkemeje

1 hvidkålshoved (ca. 3 kg)

1 kg gulerødder (gerne grove)

2 spsk revet ingefær

2 spsk revet hvidløg

3 spsk gurkemejepulver

1 spsk hel kommen

1 spsk hele fennikelfrø

2 spsk groft salt

Fjern snavsede yderblade fra kålen og snit den fint med stok og det hele.

Jeg deler den i 8/8, så stokken holder på bladene, holder den i venstre hånd med den runde side væk fra mig selv og høvler med ostehøvl ind mod mig selv. Det giver perfekte snitter. (Eller gør som du plejer/vil)

Jeg brugte 2 rene opvaskebaljer til grønsagerne.

Riv gulerødderne groft og bland med kålen.

Ifør dig gummihandsker, fordel krydderiblandingen i de 2 baljer og ælt til grønsagerne falder sammen og safter. (Det tager TID!!!)

Pak det hele tæt i en krukke/beholder af stentøj, glas, stål eller porcelæn. Pres det godt sammen.

Læg øverst en skoldet tallerken der næsten lukker af og læg en tung sten i en plastikpose på tallerkenen.

Hvis grønsagerne ikke i løbet af et par timer er helt dækket af saft tilsættes en tynd saltlage

(1 spsk salt til 1 L vand), så grønsagerne er dækket af væske.

Lad krukken fermentere ved stuetemperatur i ca. 3 uger. Fyld kålen i skoldede sylteglas med låg og opbevar dem køligt.

På denne måde benytter man sig af de mælkesyrebakterier der naturligt sidder på kålbladene til fermenteringen.