Leverandørportrætter

Svanholm
Svanholm Agerbrug drives af storkollektivet, som blev etableret i 1978 på Svanholm Gods ved Skibby i Hornsherred. På markerne dyrkes både korn og græs til Svanholms dyrehold og grøntsager til eget forbrug og salg.

Der er fire fuldtidsbeskæftigede i landbruget med Mar Van der List og Hanne Gundersen som ansvarlige for dyrkning af grøntsager. Hanne er en gammel ven af LØFF, da hun i 2012 leverede mange grøntsager til vores poser fra marken ved Ravnshøjgård.

Alt avles fra frø. Planter til udplantning produceres i drivhuset og bliver til et stort udvalg af spændende grøntsager. I 2013 dyrkede Svanholm blandt andet broccoli, røde-, gule- og bolsjebeder, fennikel, salvie, gule, grønne og lilla bønner, gulerødder, pakchoi, new zealandsk spinat, endivie og  spidskål. I 2013 åbnede Svanholm en gårdbutik med salg af egne grøntsager.

Bakkegården
På Bakkegården i Gyrstinge ved Ringsted bor Søren og Heidi med deres tre børn. De dyrker jordbær, tomater, ærter, kartofler, sukkermajs, korn og forskellige former for frø - blandt andet gamle kornsorter og frø til karse og græs.

Der er også gårdbutik og mulighed for selvpluk af jordbær i sommermånederne, og i juni 2013 afholdt LØFF derfor et pluk-selv-arrangement med rundvisning på gården. Søren fortalte blandt andet om, hvordan man løser udfordringerne med at få tilført nok næring og undgå udvaskning til skade for grundvand og vandløb. Vi hørte også om vekslen mellem kvæstofbindende og kvælstofforbrugende afgrøde, mellem afgrøder med henholdsvis overfladisk og dybt gående rodnet, om at holde jorden plantedækket det meste af året ved den rette afgrødesammensætning og meget andet.

Skovlygården
På gården ved Jystrup dyrker Kirsten og Anders frugt, korn, grønt og blomster, ligesom her er får, høns og honningbier. Anders er 6. generation på gården, som har været drevet 100% økologiske siden 1997 og i dag også beskæftiger unge med forskellige sociale udfordringer. 

Skovlygården er, sammen med to andre sjællandske økologiske gårde samt landbrug fra lande rundt om Østersøen, med i et større EU-projekt, som skal bane vejen for renere miljø i Østersøen. Projektet skal skabe viden om 'Økologisk Kredsløbslandbrug', som er en form for "økologi-plus" med minimal udvaskning af kvælstof og fosfor til vandmiljøet gennem færre dyr per hektar, mindre forbrug af foder og gødning og med ekstra fokus på bæredygtighed, udnyttelse af lokale ressourcer og lokal afsætning.

Stensbølgaard
Stensbølgaard ligger i den lille landsby, Kyndeløse. Ved ankomst til gården syner straks det smukke lindetræ midt på gårdspladsen samt en virkelighedstro hvid kunstmalet ko.

Gården ejes af Johan Frederiksen og Kirsten Sivertsen. Siden 1998 har gården været drevet økologisk med mælkeproduktion og grovfoder. De 120 økologiske køer på Stensbølgaard leverer mælk til Hansen Is i Lyngerup. Ungdyrene vokser op med fokus på dyrevelfærd - i sommerhalvåret græsser dyrene på naturarealer bl.a. ved Isefjorden. Ungdyr sælges slagtet som 1/4 eller1/2 dyr - modnet på krog og udskåret på slagteri efter kundens ønske.

I 2013 er der startet en mindre økologisk grøntsagsproduktion med kartofler, løg, porrer, bønner, selleri sukkermajs - og andre gode grøntsager. Bl.a har LØFF haft glæde af sukkermajs, grønkål og bønner, og Kirsten har flere gange været til café-torsdag i LØFFs pakkeri med sine grøntsager. På gården er der nu stalddørssalg med selvbetjening.

Valnødlund
I Glim ved Lejre ligger Valnødlund, hvor Åse og Ulrik dyrker økologiske kartofler og jordbær samt driver deres hjortefarm. Til gården hører også en lille gårdbutik med salg af råvarer fra egen avl samt diverse øko-varer såsom saft, øl, honning og olier. Et tilstødende lokale er indrettet som et lille køkken godkendt til forarbejdning af fødevarer som fx udskæring og vakuumpakning af det økologiske hjortekød. Køkkenet er også i brug, når de tilbereder mad til diverse arrangementer.

I sommers afholdt gården "Økologisk sommeraften" med levende musik og hjemmelavet menu for 150 gæster, og Åse har flere gange besøgt LØFF til torsdags-café, hvor hun blandt andet har medbragt det hjortekød.

Hjortene græsser på en mark ved huset, og ifølge Åse og Ulrik er alle velkommen til
at kigge forbi og se hjortene.

Assers Mølle
I udkanten af Lejre by dyrker Eva og Hans statskontrolleret økologisk frugt og bær på markerne omkring deres gård, der tidligere husede en vandmølle. Sæsonen indledes med sprøde vinrabarber og hyldeblomster, og i sommerens løb bugner buske af flotte stikkelsbær, ribs, hindbær og brombær. Heste sørger for at holde ukrudt og græs nede mellem rækkerne, og så er dyrene leveringsdygtige i gødning til træer og buske.

I september er æbler, blommer og pærer klar til at blive høstet, og hos Assers Mølle er man i løbet af sæsonen velkomne til at 'plukke selv', hvis man fx vil have fyldt fryseren op med sunde vitaminer til vinteren.

Assers Mølle samarbejder med Henrik Byrial, der har buske med blandt andet aroniabær på markerne mellem det store vandværk i Lejre og stationen.

Kiselgården
Ved Uggerløse ligger det biodynamiske landbrug, Kiselgården. Ask driver gården sammen med sine forældre Lis og Eigil. Jorden er - som mange andre steder på Midtsjælland - tung og leret. Det gør jorden særdeles velegnet til dyrkning af de store, langsomtvoksende rodfrugter og kåltyper.

Kiselgården råder desuden over en række drivhuse til dyrkning af krydderurter efter biodynamiske principper, men må 'kun' smykke sig med titlen økologisk, da de ikke vokser direkte i jorden.